Nederlands Kampioenschap Karper 2021

Nederlands Kampioenschap Karper 2021

Het water waar de strijd gestreden diende te worden was de visput in Enkhuizen. Een gesloten, relatief vlakke bak van 400 x 100 meter met dieptes tot circa 3 meter. Her en der een boompje of stuk riet ziet er dan al interessant uit. Maar ja, niet te vroeg juichen. Nu wist Paul daar wel raad mee en net zo nonchalant pikt hij er stek 2 uit. Niet de 1ekeus, maar zeker een goede stek met opties.

Normaal vissen we conform de WK reglementen waarbij afstanden vaak een grote rol spelen. Dit keer niet. De stekken waren rond het water verdeeld. Vissen tot het midden op 50 meter was de max en slechts 20 meter breed. Deze situatie was zeer beperkend, maar bood ook juist kansen voor andere strategieën. Om zeker te zijn van onze tactiek gingen we aan de slag met PVA zakjes. Aan elke stok een lekker bommetje boilie kruim-mix. De aasjes verdeelden we over de stek. Peilen is niet nodig, want de haak ligt altijd schoon en scherp te wachten op een aanbeet.De vlijmscherpe, attractieve pop-up rigjes werden geplaatst en voorzien van een Yellow Victory of Orange Lie pop-upje. 

Na 2 uur op diverse plekjes totaal geen actie te hebben gehad of activiteit te hebben gezien, viel het ons erg op dat ook de andere deelnemers vrijwel niet voerden. Nu stappen wij vaak over naar het continu spodden of met de shuttle om minimaal elk kwartier wat actie te creëren. Langzamerhand bouw je dan de voerstek op tot de vis er op trekt. Bij het vissen op grotere afstanden kan je niet snel veel voeren. Tijdens dit NK Karper wel, want de hele stek is met de voerschep makkelijk te bereiken.

Op de linkerflank van de stek besloten we 20 kilo boilies te storten: een mix van de Yellow Victory en Orange Lie dumbeltjes, op een streep vanaf de kant tot op de laatste van de 50 meter naar het midden. Daar nog een emmertje 6mm Halibut pellets overheen om elke vis die passeert extra te triggeren om een hapje te komen nemen.  

Nu rust op de stekken. Zeker omdat we erg dichtbij in de tent slapen voeren we in 1 keer flink om erna zo stil mogelijk te vissen. Op elke hoofdlijn laten we een TK Toploodje glijden om elke meter lijn te verstoppen. Zeker bij een wedstrijd kan je veel voordelen behalen door je lijnen te verstoppen en of camoufleren.

Kort na onze voercampagne zien we dat op stek 5 een vis word gedrild en ja, de eerste karper is een feit. Pascal en Danny pakten de eerste plaats met een flinke spiegel van 11.78 kilo. Hun tactiek was beduidend anders dan die van ons, maar de vis werd toch weer op een TK bolletje gevangen. Dat stemde ons positief! De eerste nacht was muisstil, totdat de stok op maar liefst 50 cm onder het eigen kantje heel zachtjes aan piepjes begon door te geven. Na een rustige aanbeet besloot deze vis niet in het netje te willen komen, maar bleef steeds beuken op de top, zoekend naar obstakels onder water waarbij de lijn regelmatig op de proef werd gesteld. Toen deze dikke 20 kilo unit het net in zwom, wisten wij dat deze prachtschub wel eens heel belangrijk kon gaan worden.

Telkens wanneer we opnieuw ingooiden hadden we de hengels voorzien van een gevulde pva bag met een mix van Orange Lie en Yellow Victory boiliekruim en boiliedip. 

Attractie is enorm belangrijk. Vooral wanneer het water koud is. Als er dan toch een vis voorbij zwemt, wordt het wel erg lastig dit feestje te laten liggen.

Dag 2 verliep stil, maar zo ook bij alle andere deelnemers. Had de vis het door en was het klaar? Of zou het helemaal los gaan in de tweede nacht? De spanning tijdens deze wedstrijden bouwt op hoe langer ze duren. Met onze 20 kilo schub hadden we wellicht wel 8 kilo voorsprong, maar 8 kilo was zo goedgemaakt door de andere deelnemers. De uren verstreken voorbij en langzaam aan kwam het eindsignaal dichterbij. 2 uur voor het einde kwam dan toch die tweede aanbeet waar we zo naar uitkeken. Ook deze schub haalde alles uit de kast om ons 10 jaar te verouderen in 10 minuten, maar besloot uiteindelijk ook om aan de weger te gaan hangen.

De winst van het Nederlands Kampioenschap Karper 2021 was binnen.
Paul, ik wil je bedanken voor jouw enorme inzet, toewijding, creatieve gedachtes en slappe klets.  

Samen één, op naar de volgende wedstrijd, maatje!

geschreven door Jesse Feuerriegel

One Reply to “Nederlands Kampioenschap Karper 2021”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *