2020, buiten het net denken met mega-Pops!

2020, buiten het net denken met mega-Pops!

Kopiëren betekent in mijn ogen hoogstens evenaren en niet meer dan dat. Waar al vele successen mee zijn geboekt, zal ongetwijfeld eindeloos herhaald kunnen worden, met vergelijkbaar succes. Wil je echter meer uit je inzet halen, dan kan dit door een heel kleine aanpassing in je haakaas, of was het nou juist groot?

Als ik door mijn logboeken spit van 20 jaar notitieboekjes, betrap ik mezelf op een bepaald herhalend ritueel. Het starten van een nieuw jaar met klein 10/14mm haak aas vangt in de koude maanden vaak goed, maar zodra er dan wat minder succes word geboekt is de overstap naar meer voer en haakaas 18/20mm snel gemaakt.
Het switchen en twijfelen wat nou het meest efficiënt was, moest nu eens afgelopen zijn.

Ton Krijgsman vertelde me dat hij 28mm Pop-Ups maakte, met het drijfvermogen van een 18mm. Even moest ik goed nadenken, 28mm…….
Een jaar lang, 3 stokken, drie diameters haakaas, 10, 18 en 28mm.

Eerlijk gezegd, ik had er 0,0 vertrouwen in om ‘’extreem’’ groot te gaan vissen. Eerst maar eens aan de slag met de reuzebonken. Is het drijfvermogen gelijk aan de 18mm pop-up? Check. Uitwasemen gedurende  ± 12 uur? Dubbel check. Kleur en geur behouden, maar toch veranderen in een open structuur? Triple check.

Nu, vandaag 25-1-2021, terugkijkend over de vangsten van de stokken in 2020, kan ik maar 1 optelsom maken. Grote 28mm pop-ups leverden 48% van de vissen, daar waar 14mm met 31% en 18mm met 21% aansloten. Dit terwijl er het hele jaar door met één hengel per diameter is gevist. Tevens ook dezelfde bol per sessie.
2020 was en blijft een vreemd jaar, zowel door de gezondheidssituatie in onze wereld, als het effect van groot aas op mijn visserij. Maar toch kon mijn 2020 diameter conclusie gemaakt worden.

Grote TK Pop-ups vangen meer karper!
Nu besef ik goed dat er in het vissen geen absoluut bestaat, vanwege het simpele feit dat wij vissers karpers leren om het bolletje niet te pakken.
Alleen hieraan kun je al afleiden dat het kopiëren van de massa vissers minder efficiënt is, dan juist afwijken hiervan.

2021 zal voor mij een jaar zijn waarin ik toch weer ga proberen het tegendeel te bewijzen. De keuze zal dus zijn: 2 stokken op 28mm en 1 op 14mm. Denk je nu: ja, ja dat zal allemaal wel. Dat dacht ik dus ook.

25 Januari 2021
Geschreven door Jesse Feuerriegel

One Reply to “2020, buiten het net denken met mega-Pops!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *