Knuffelen met Karpers

Knuffelen met Karpers

Knuffelen met Karpers

Karpervissen is een ware sport in Nederland, maar ook in onze buurlanden wordt deze mooie hobby veelvuldig uitgevoerd. Op sociaal medium en verscheidene pagina’s op het internet verschijnen foto’s met trotse vissers en hun vangsten. Regelmatig is er op deze foto’s te zien dat vissers knuffelen of zoenen met de vis, omdat ze blij zijn met hun vangst, uit liefde voor de natuur of vanwege passie voor de hobby of de vis. Nu is het de vraag of dit verstandig is. Ook staan ze regelmatig in het water zonder waadpak aan, zwemmen ze in het water of wassen ze hun materialen als pannen en bestek af. Dit neemt echter wel een risico met zich mee. Viswater, voornamelijk betaalwateren zitten vol met bacteriën, virussen en parasieten. Wanneer iemand met bijvoorbeeld een wondje het water in gaat, kan hij ziek worden. Denk aan tuberculose. Vooral als het immuunsysteem verzwakt is door (recente) ziekte, stress of vermoeidheid. Niet alleen voor mensen vormen zich risico’s door deze gedragingen, maar juist ook voor de vissen in de wateren. Naast het feit dat de dieren ziek kunnen worden van waterverontreiniging door chemische stoffen, (zware) metalen en dergelijke, kunnen ook wij en onze huidflora de vissen ziek maken. 

Karpers bevatten een slijmlaag, bestaande uit microproteïnen. De functie van deze laag is het beschermen van het dier tegen ziekteverwekkers, maar dient ook voor het tegengaan van vochtverlies en lichaamszouten. Bij een hoge waterkwaliteit en goed voedsel is deze laag helder. De laag is dikker bij lagere kwalitatieve omstandigheden. Het aanmaken van extra slijm vraagt meer energie. Wanneer de vis niet over een goede slijmlaag beschikt, hebben ziektekiemen vrij spel. Deze laag kan worden aangetast door stress, opslag en transport van de vis maar ook door contact met de (droge) huid van mensen. De laag blijft dan bijvoorbeeld aan de handen plakken en beschadigd wanneer de vis losgelaten wordt. De karper wordt vatbaar voor ziekteverwekkers, omdat de resistentie van de vis afneemt door beschadiging van de slijmlaag.

Een voorbeeld van een infectie is vistuberculose. Dit is overdraagbaar van vis op mens en vice versa. Wanneer een karper geïnfecteerd is, kunnen andere ziekteverwekkers zorgen voor de dood. Virussen hebben een ‘gastheer’ nodig om te overleven. Een virus kan in deze situatie niet worden bestreden, dus een vis sterft of blijft drager als hij het virus overleeft en afweer heeft opgebouwd. Door sommige virussen sterft tachtig procent van de populatie. Het is dus erg belangrijk om infecties te voorkomen. Parasieten en karperluizen zijn wel te verwijderen. Het is raadzaam dit ook te doen, mits iemand over voldoende kennis beschikt. 

Om de kwaliteit van de het water en de vissen te waarborgen, maar ook ter bescherming van jezelf is het verstandig de vis zo min mogelijk aan te raken en efficiënt met de vis om te gaan. Dit houdt in dat het onthaken, wegen en fotograferen zo snel en beheerst mogelijk worden afgehandeld. Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf goed te ontsmetten na het aanraken van de vis, om besmetting met eventuele ziekteverwekkers te voorkomen. Om deze zorgmaatregelen te kunnen treffen, is de Carp Care Kit een essentieel onderdeel binnen je uitrusting.

Geschreven door Peter Koning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *