Karpervissen in het voorjaar

Karpervissen in het voorjaar

Nu het voorjaar is, krijg ik veel vragen over een goede aanpak voor het karpervissen in het voorjaar. Deze keer wil ik jullie een beeld geven hoe mijn visserij eruit ziet in deze mooie periode.
In het vroege voorjaar is mijn visserij niet heel veel anders dan in de winter. Ook in het voorjaar let ik op verschillende factoren zoals het weer en de locatie, diepte en bodem, aas, voertechniek en rigs.

Het weer en locatie
Met het gezegde ‘wind op de kant is vis in de hand’ ben ik het niet helemaal mee eens. Vaak is in het voorjaar de wind nog fris en koud. Daarom zoek ik de plekken in de luwte op zoals achter een eiland of een dikke rietkraag, maar vergeet ook niet de taluds of die omgevallen boom. Dat zijn plekken die de koude wind of stroming breekt en waar de vis zich vaak ophoudt in groepjes. Ik ben fan van de ondiepe luwte plekken waar een ochtend zonnetje op staat, omdat het ondiepe water sneller warm is dan de rest van het water. Het hoeft maar om die paar tiende graden verschil te gaan, zeg nou zelf jij zit toch ook liever uit de wind in het zonnetje?

Diepte en bodem
De diepte en de bodemgesteldheid van het water vind ik ook in het voorjaar belangrijk. In het voorjaar begint er van alles te bloeien en te groeien, zo ook onder water en dat is iets wat ik altijd in mijn achterhoofd houd.
Voor ik begin met vissen op een onbekend water, pak ik als eerst mijn peilhengel en ga ik de bodem verkennen. De plekken die ik zoek zijn niet de harde plekken, maar juist de zachten plekken. Dat doe ik omdat naar mijn mening daar het meeste natuurlijke voedsel te vinden is, dus het een vertrouwde plek is voor de karper.
Qua diepte zal ik het niet te diep zoeken tot 10 meter omdat het vaak kouder is dan de bovenste water lagen. Dat neemt niet weg dat je dieper niks kan vangen, houd wel rekening met een spronglaag. 

Aas en voeren
Het hele jaar door is het niet nodig om kilo’s erin te gooien om vis te vangen. In tegendeel, vaak willen we snel een aanbeet waarom zou je dan naast jouw haakaasje nog 50 andere boilies leggen?
Daarom… voer slim! Begin eens met 1 handje verspreid te voeren over 10 vierkante meter en een pva strengetje met wat verkruimde boilies. Daarbij is een boilie van goede kwaliteit een must in mijn visserij.
Deze winter heb ik gevist met TK Boilies Red Mani Spy en de Brown Tasty en daar goede resultaten mee behaald.

Rigs
Een onderlijn is een belangrijk onderdeel, want een verkeerde onderlijn kan vis kosten en dat is zonde! Op de markt hebben zijn allerlei soorten onderlijnen beschikbaar, van chod-rigs tot stif-rigs.
In het voorjaar ben ik voorstander van een kleine pop-up rig of als de zon het toelaat de zig-rig. De zig-rig is echte ‘game changer’ op veel wateren en levert vaak de extra vis op leveren, want niet veel vissers gebruiken de zig-rig niet.
Kortom: het is belangrijk dat je inspeelt op de situatie en de tijd neemt om je aanpak te bedenken.


Sinds dat ik toegevoegd ben aan het TK’s PR team heb ik veel over onderlijnen geleerd. Binnen het team wisselen we veel informatie en kennis uit. Het TK’s PR team wil ook graag met andere vissers onze kennis delen. Op de website van TK Boilies (www.tkboilies.nl)is te vinden wanneer het weer mogelijk is om een workshop over bijvoorbeeld onderlijnen of zigvissen bij te wonen. Deze workshops zijn erg leerzaam!

Hard work pays off!
Geschreven door Danny van Logchem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *