Voertechnieken karpervissen

Voertechnieken karpervissen

Wat is de doelstelling van het voeren en welke technieken kan je gebruiken. De doelstelling zou moeten zijn in kortere tijd meer karpers en grotere karpers vangen. Uit veel ervaring is duidelijk gebleken dat dit met voeren beter lukt. Er zijn verschillende voertechnieken om dit te doen , afhankelijk van de tijd en middelen waarover je beschikt en het water waarop je vist of wilt vissen. Verstandig is het zeker om vooruit na te denken over de verschillende voertechnieken, maak de voerplaats met zorg. TK’s Aan de slag pakket

Maak alles inzichtelijk voor je zelf, welke druk en drukte er hangt op het water wat is het bestand aan karpers  en wat de bodemstructuur, welke obstakels je kan verwachten, dit zijn allemaal gereedschappen om karpers te kunnen vangen na het aanbrengen van een deugdelijke voercampagne. Ook het voeren zelf vereist een bepaalde precisie en visie. Niet te wijd en niet te veel op een hoop, denk na over waar je mee bezig bent en wat je wil bereiken. Er zijn veel verschillende voertechnieken deze ik zal toelichten verder op in dit artikel. Daarmee aan u de keuze welke voertechnieken je de volgende sessie kan en gaat gebruiken.

Voordelen van het voorvoeren:

. Bij het voorvoeren hebben de karpers gewenning aan het gepresenteerde voor gevoerde aas, daarmee zal de karper zonder enige twijfel het aas makkelijker opnemen.
. Bij het voorvoeren zal de netto vis uren kleine worden en je bespaart onnodige wachturen.
. Je kan met je gekozen voertechniek efficiëntie en beter je stek benutten.
. En bij sommige voertechniek kan je het gehele bestand op jou aas laten azen en tevens de andere instant vissen veelal uitschakelt en zij zonder vangsten naar huis keren.

Er zijn uiteraard ook nadelen aan het vooraf voeren:

. Voeren op afstand is lastig, met boilies tot 90m1 is uiteraard nog goed te doen, maar boven die afstand is het verstandiger het met een voer/boot te doen, dit vraagt wat energie.
. Voeren is ook een tijdrovende klus, binnen een straal van 10 kilometer van je woonhuis gaat het meestal wel, maar grote reisafstanden worden het kostbaar en langdurig.
. Op de druk beviste wateren is het goed mogelijk dat u voerplaats voor een ander maakt, dit veelal zonder kennisgeving, let wel er zijn ook die juist met kennisgeving op je stek zitten, dit uiteraard minder leuk is.
. En consequent zijn is voor sommige een lastige opgave, elke keer maar weer naar de waterkant om je voer te presenteren.
. Welk aas gaan we brengen en wat is de hoeveelheid per hengel?.

Misschien moeten we maar eens een aantal aandachtspunten op een rij zetten.

. Als één van de belangrijkste punten is de watertemperatuur, dit zal fors de hoeveelheid kunnen bepalen.
. Hoe kouder de watertemperatuur des te trager de stofwisselingen.
. Zie ook het onderwerp wintervissen.
. Wat voor water gaan we vissen is het bevoordeeld. Karper vijver, kanaal, rivier, groot of klein water, polder of plas?.
. Bij een klein beetje speurwerk hebben we ook informatie over het karper bestand, maar vergeet de kreeften niet, deze kunnen een hoeveelheid vors beïnvloeden
. En niet vergeten, wat is het bestand aan karpervissers op dit water met het zelfde doelstelling.

Boilies:

De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen de karpers niet over de voerstek, zal het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken. Voorts worden de boilies die er te lang liggen ingeweekt en worden ze hierdoor witvisgevoeliger. De vissen of vis moet hebberig blijven, het is net als bij andere dieren in huis, laat je de voerbak de gehele dag staan, dan is de gretigheid bij nieuwe brokken ook lager. En met de juiste hoeveelheid ligt hij op extra voer te wachten of komt geregeld kijken of er weer iets te rapen valt. Omdat je met boilies iets selectiever vist op karpers, kan je de hoeveelheid aanbeten dus sterk verhogen.

Partikels:

TK's Hennep

Hennep, Tijgernoten, Maïs, kikkererwten of iets anders worden veelal gebruikt als alternatief voor het voeren van boilies. Er vanuit gaandedat het water wat u bevist een redelijk bestand aan karpers zal bevatten. Bij een water met een lager bestand zal je hoeveelheid moeten aanpassen. Winter 500 tot 1000 gram per hengel, Lente 750 tot 1000 gram per hengel, Zomer 1000 tot 1500 gram per hengel, Herfst 300 tot 750 gram per hengel. Alle partikels kunnen in combinatie gebruikt worden om een voerstek met boilies te ondersteunen en beter zichtbaar te maken, maar de witvisgevoeligheid is echter beduidend hoger.

Heeft u bewogen reden om de brasems te vermijden en alleen karpers te willen vangen, dan zijn ze eerder af te raden. Maar het zou geen vissen zijn moest het nooit anders zijn. Voor het voeren van een  combinatie kunnen we in de winter aanhouden 75 gram boilies + 500 gram partikels, lente 150 gram boilies + 750 kg partikels, zomer 400 gram boilies  + 1000 gram partikels en in de herfst 400 gram boilies + 300 gram Partikels.TK’s Hennep

Hoelang:

Gezien het intreden van de hardere aassoorten is het selectiever vissen op karper begonnen. Vanuit de deegballen tijd, dus het zachtere aassoorten was in deze selectie matig en een weekje voeren was toch wel het minimum. Nu kan het met boilies wel met minder dagen. Maar hier komen toch wel wat discipline regels om de hoek kijken. Voer je, voer dan dagelijks. Om de twee dagen voeren heeft minder resultaat. Wat de ene dag opgebouwd wordt breek je de volgende dag af.

Met consequent voeren heb je vrijwel direct resultaat op de eerste sessie, dan worden er twee dagen doorgevoerd en kan je  mogelijk de volgende sessie plannen. Op deze manier kan de stek verschillende weken aangehouden worden. De ideale manier, maar ook geen honderd procent garantie. Zoals omschreven is, voeren een methode om in korter tijd sneller resultaat te kunnen behalen dus misschien extra vissen, die er anders normaal niet zomaar uitkomen . Er zijn verschillende technieken die efficiënt zijn. In dit artikel benaderen we de verschillende voermethodes en zetten we de plussen en minnen op een rij.

Catapults-throwing-sticks:

Voertechnieken karpervissen. nash-throwing-stick
Catapults-throwing-sticks:

Voeren met een throwing-sticks? Niks mis mee. Door de jaren heen zijn er vele verschillende modellen op de mark gebracht.De throwing-stick maakt het mogelijk om boiliesgigantisch ver te werpen. Deze throwing-stick zijn in diameters verkrijgbaar, afhankelijk van de diameter van de boilie. Met throwing-stick kan je snel een mooie voerstek opbouwen al vergt het enige oefening als je voor het eerst een throwing-stick in je handen neemt, en zijn vele boilies net voor de voeten het water in gegaan wat echt niet de bedoeling was.

Oefening baart kunst. Vooral de grote (<30 mm.) en harde boilies kunnen ver komen, tot wel 140 meter. Ze kunnen dan ook een snelheid bereiken van 130 km/uur. Het is erg intensief als je de continu moet bukken of moeilijk bij je  boilies kan komen… Iets waar je werpkunsten trouwens ook niet beter van wordt!

fox-power-guard-mega-multi-bait

Er zijn Nash baiting pouch deze het bukken tot het minimum beperken. Het gooien in een bepaald tempo en je ogen gericht op je stek. Daarmee voorkom je dat overal en alles verspreid ligt. Throwing-sticks is best handig alleen met partikels is dit niet te gebruiken Een katapult kunnen de partikels wel op de plek gebracht worden.     De katapult is één van de oudste attributen om aas op een positie te brengen. De black widow kan afstanden behalen met een boilie diegeen ander attribuut kan behalen. Maar helaas, in Nederland verboden!Fox power guard mega multi bait

En in het buitenland is hij wel toegestaan. De black widow is geen katapult voor partikels. Daarin tegen hebben we de cup katapulten ( bv fox power guard mega multi bait ) deze zijn uitstekend geschikt om klein aas naar een presentatie te brengen. Het nadeel is dat dit nog al wat onderhoud nodig hebben. De elastieken moeten geregeld ingesmeerd worden met vaseline en neem een extra set elastieken mee. Ze breken namelijk gemakkelijk. Afstanden is lastig, hennep zal een fors stuk minder reikwijdte als tijgernoten. Afstanden van 40 tot 80 meter moeten behaald kunnen worden.

Spomb fishing:

Met de Spomb is het makkelijk om boilies, partikels en spodmixen te voeren. Je hebt wel de juiste materialen nodig en nauwkeurig uitwerpen is met de Spomb niet makkelijk. Een groot probleem is overvoeren van je visstek, omdat het moeilijk is om nauwkeurig te werpen en de juiste hoeveelheid voer op je visstek te krijgen. In de winter is dit een groot nadeel, omdat je beperkt wil voeren.

Let goed op dat je de Spomb op de juiste manier vult met voer. Pas op met uitwerpen dat je de grond niet raakt, want dan ligt je voer gelijk op de grond. Er zijn twee van de vier staartvinnen van de Spomb heb ik schuin weggeknipt, zodat ik hem makkelijker uit de struiken kan terug trekken. Van deze handigheid heb ik deze laatste tijd veel gebruik gemaakt en dit leverde mij absoluut meer vis op.

Ruberboot/ voerboot:

Vissen zonder voerboot
Voerboot

Het vissen met een rubberboot heeft erg veel voordelen, maar ook nadelen. De nieuwe generatie rubberboten worden steeds beter en lichter, het gewicht is zeker een nadeel ten opzichte van een voerboot. Het voeren vanuit een rubberboot is een makkie, emmer mee en voeren maar. Het in kaart brengen van de bodemstructuur is een voordeel, bij gebruik van je hengel met lood of prodding stick kit heb je de hardheid zo inzichtelijk. Hiermee kan je snel de gewenste stekken snel zichtbaar krijgen.

Grote afstanden kunnen met een rubberboot overbrugt worden daarmee blijven er weinig stekken onbereikbaar. Het gebruik van markers is zeker een aanrader mits je een GPS op de fishfinder heb zitten, stekken zijn op het weid met een boot erg lastig terug te vinden. Elke dag voeren met een rubberboot is een tijdrovende klus en vraagt erg veel inspanning, maar daarin tegen zullen anderen karpervisser zeker niet op je stek te vinden zijn, gezien dat de meeste karpervissers deze inspanning niet zullen doen ,te intensief pfff. Rubberboten worden zeker je vriend op groter water, grote afstanden zijn met een voerboot zonder GPS moeilijk 
nauwkeuriger te vissen, diepteinschattingen zonder GPS kan je behoorlijk bedriegen en zo kan je het finaal naast je stek brengen. Daarbij hebben we het dan wel over en afstanden boven de 100 meter. 

Vissen met een voerboot geeft erg veel voordelen, zeker op de cultuurwateren. Nadelen is het batterij gebruik deze bij de meeste boten erg hoog is. Bij de nieuwe generatie voerboten worden de meest mooiste gadgets verwerkt. Denk aan fishfinder, GPS en onderwatercamera’s daarmee je de bodem kan zien maar niet voelen. Door gebruik te maken van een voerboot wordt het voeren wel gedwongen tot compacte hoopjes dit op dressuurwater niet altijd positief is.

Lijnen kunnen op grote afstanden uitgevaren worden, hiermee breng je de inslag van het lood tijden het gooien op nul en zal je lood minder ver wegzakken in de bodem. Het is zeker lichter als een rubberboot, het uitvaren vanuit de kant t.o.v. het instappen en wegbrengen is een stuk minder intensief. Opruimen van een voerboot is zeker sneller dan een rubberboot. Het voeren van zowel boilies, pellets als partikels is met een voerboot een koud kunstje daarmee geen excuses voor een meerdaagse voercampagne.

PVA zakjes, strings en netjes:

Voor vele het efficiëntste attribuut om aas mee te voeren tijdens het vissen . Voor het onderhouden van een voerstek is het een tijdrovende en kostbare methode. Het voer lig pal naast de haak aas p.v.a. is een wateroplosbare stof, dat niet schadelijk is voor de natuur. P.v.a. is met gemak te verkrijgen en is in verschillende vormen te verkrijgen. Zoals in strings, netjes of als zakjes. Het enige nadeel aan p.v.a. is, dat het alleen te gebruiken is bij droge azen, zoals boilies en pellets, want zoals ik al zei, het is wateroplosbaar. P.v.a.  heeft voordelen en ook nadelen.

Een nadeel is dat partikels niet gevoerd kunnen worden mits ze p.v.a.  vriendelijk zijn. Maar om een paar boilies op je voerplek te krijgen is het erg handig. Vooral in combinatie met een raket ,erg effectief. Er is wel een manier om de p.v.a.-zakken langzaam te laten smelten dan moet je deze in een dip op BV visolie basis leggen. Één van de meest grote ergernissen is dat bij het niet juist neerkomen van je montage het PVA weer volledig van vooraf aan vervangen dient te worden, erg arbeidsintensief met het vissen tegen obstakels.

Welke voertechniek:

Meerdere weken campagne:

Ton-Krijgsman-TKBoilies-Yellow

Met de langere voercampagne heb ik ondertussen voldoende ervaring, alleen is het nog erg moeilijk te reduceren gezien de inspanning en tijd die het kost. Een langer voorcampagne heeft bijna altijd het gewenste resultaat. Tot wel drie weken de tijd nemen voor de hengels het water in mogen om te vissen is lang. Drie weken vooraf voeren elke dag op hetzelfde tijdstip, en elke dag het zelfde gekozen voer. Veelal boilies of partikels, wij als producent uiteraard alleen maar boilies. De hoeveelheid hangt veel af van het jaargetijden en het water met de daar aanwezige vissen.

Echt veel is niet nodig, het gaat om de regelmaat van het brengen. Na enkele dagen zie je de activiteit op je stek plaats vinden, prettig, maar nog niet vissen mannen. Met deze voertechniek schakel je met een beetje geluk ook de daagjes vissers uit, de karpers gaan volledig op jou aas staan, mits het van enige voedingswaarde heeft. Enige ervaring opgedaan op cultuurwateren, één van die wateren zat helemaal stijf van de dressuur, nou ik kan je vertellen dat de dressuur  volledig verdween met deze voertechniek. Van geen vis naar elf runs overdag.

Maar het toverwoord hierin is consequent blijven doorvoeren op de zelfde tijden en gepresenteerde aassoorten. Het is misschien lastig opstarten op wateren waar regelmatig collega karpervissers zitten, maar daar zal je tegen moeten kunnen, als het aas bevalt dan is de kans erg groot dat ze volledig voor jou aas gaan. Komend artikel gaan we dieper in over het opstarten en uitwerking van deze methode.

Week campagne:

En voercampagne die erg vaak gekozen is op de meeste wateren. Veelal boilies of partikels, wij als producent uiteraard alleen maar boilies. De hoeveelheid hangt veel af van het jaargetijden en het water met de daar aanwezige vissen. De methode is vrij simpel. Vijf dagen vooraf voeren ,elke dag op hetzelfde tijdstip, en elke dag het zelfde gekozen voer. De eerste vissessie op de zesde dag behoeft niet langer te duren dan zes uur. Het dagelijks voertijdstip is van groot belang en steeds op hetzelfde uur.

Probeer dit te doen op het tijdstip dat de karpers normaal azen. Dat verschilt echter van water tot water en de enige manier is om dat te weten is ondervinden.  Meestal krijg je in de eerste uren beet. Meerdere aanbeten is dan erg goed. Deze voertechniek is veel lastiger op druk beviste wateren, je krijg namelijk onvoldoende tijd om de vissen volledig op je aas te krijgen, dit gezien er misschien meerdere karpervissers met de zelfde voertechniek bezig zijn.

Dus is mijn voorkeur voor deze omstandigheden altijd een meerder weken voercampagne ,wil ik de strijd aangaan met collega karpervissers. Haha strijd hoor mij nou, vissen doe je voor je plezier en niet met strijd. Op wateren waar je de vrijheid heb en bijna geen collega’s vissen is dit een doorgronde voertechniek daarmee heeft dit veel vis op de onthakingsmat doen brengen.

Week voercampagne in kanalen:

Op kanalen is het advies meer dagen te voeren, de scheepvaart maakt het vinden van de aangevoerde voerstekken een stuk lastiger. De schepen woelen vaak je aangevoerde voerstek volledig om. Maar ook een aandachtspunt op de kanalen is dat de vissen zeker niet honk vast zijn en je stek volledig leeg eten dagen verderop weer eens langskomen. Het is een bittere noodzaak om te voeren en daarbij is succes nooit verzekerd. Af en toe wil het lukken, maar zeker niet altijd. Wees bewust van de locatie die je wilt aanvoeren, kanalen hebben gedeeltes van het water waar in sommige periodes van het jaar geen karper zijn neus laat zien. Zonde van je inspanning.

Korte campagne:

Als je niet in de gelegenheid bent om meerdaagse voerkamcampagnes op te bouwen, maar slechts enkele dagen, dan is dit nog altijd beter dan de dag zelf aan het water te verschijnen zonder vooraf voeren. Dan kan je kiezen om meerdere kleine stekjes op te bouwen, Binnen enkele uren inspecteer ik daarbij de andere plaats op aanwezigheid van karper. Met deze methode draai je de situatie om. Je wacht niet tot de karper naar jou aangevoerde stekken komt, maar jij gaat op zoek naar de karper. Deze methode kan ook zeer effectief zijn en meerdere karpers opleveren.

Geen campagne:

Vele onder ons hebben de kans niet om dagen voor te voeren. Financieel niet haalbaar of het water is te ver om te voeren of gewoon door gebrek aan tijd. Toch adviseren wij iedereen aan als het even kan de avond ervoor te voeren om de volgende morgen te vissen. Vis je verschillende dagen na elkaar, voer dan iedere avond door. Als er karper aanwezig is dan krijg je bij deze manier vaak de eerste dag de meeste beten en verminderen deze de volgende dagen. Deze methode werkt het best op waters waar niet of nauwelijks gevist wordt.

Visdag campagne:

Op de dag zelf is toch wat lucratief, zeldzaam dat je meerdere vissen in een korte sessies op de mat te krijgen. Toch ben je niet kansloos, zeker op druk bevisten wateren kan de uitslag verrassend zijn. Soms kan ik nog steeds verbaast zijn over de aantal karpers die ik op deze manier weet te vangen. Ik kies dan vaak een aantal veelbelovende stekken uit, vier of vijf als het water het toelaat. De benodigde hengels gaan op de meest veelbelovende stekken en worden vaak opgestart met drie maten boilies en boiliekruim. Ook zal één van de stekken een ruimschootse hoeveelheid van boilies meekrijgen, vaak levert deze hengel later op de dag dus vis op en is de mogelijkheid om meerdere vissen van deze stek te halen.

De andere hengels worden geswitcht met de eerder aangemaakte voerplekken. Met deze methode draai je de situatie om. Je wacht niet tot de karper naar jou aangevoerde stekken komt, maar jij gaat opzoek naar de karper. Deze methode kan ook zeer effectief zijn en meerdere karpers opleveren. Deze methode is zeer effectief in de winter, in de winter switchten we vaak met alle hengels, als er vier uur als geen vis is gespot of word gevangen. 

Wenselijk is een keuze te maken voor een hoog instant (attractiewaarde) aas en licht verteerbaar aas in de winter. De deskundige kunnen je daar mee helpen dus vraag gerust advies aan je boilieproducent. Menige jaren ervaring verzameld daarmee hebben we voldoende kennis opgedaan over de winterstekken, hier karpers op locatie zien liggen waar nog geen 50 cm water staat tussen de obstakels, zoeken dus.

Singel hookbait:

Ton-Krijgsman-TKBoilies-Yellow

Dit gebruiken ze vaak op wateren die druk bevist worden. Veelal als er al driftig veel wordt gevoerd. Je heb toch nog steeds mensen die denken “als we maar storten komt de vis vanzelf”, overdaad schaad is een uitdrukking. De vis wordt afgeschrikt door die balen voer en zullen zich niet snel op zo’n plek laten verleidde om te gaan azen. Dus een enkel aasje naast zo’n voerplak kan al wonderen doen. Zonder voerstek een karper vangen, we weten wel beter toch in dit soort omstandigheden. Elke manier van voeren is water afhankelijk bij het ene werk dit prima terwijl bij het andere dit totaal niet werkt.

Maar bovenal hou het gewoon simpel, en voer met mate en je verstand. Wij hebben met allemaal wel ervaring. En mooie resultaten weten te boeken. Maar om nou te zeggen dat het altijd werkt. Garanties kunnen we je niet geven. dat is maar goed ook, het blijf toch nog steeds vissen. En mensen die vanggarantie verkopen, tja dat moet je zelf maar ondervinden.

Resultaten van voercampagnes:

Bij de voercampagnes met name de meerdaagse moeten de eerste beten komen binnen enkele uren. Dan kun je er van uit gaan dat de voercampagne zeer succesvol  kan worden. Heeft het meer tijd nodig dan ligt het heus niet aan het weer maar eerder aan de keuze van de voerplaats of keuze van het aas.

Het heeft geen enkel zin als je met een blank naar huis gaat de andere dag nog een te proberen, de kans op nog een blank is zeer groot. Eventueel kan je een tweede poging wagen een week later, maar zeker niet op kortere termijn. Mijn voorkeur zal zijn andere stekken of aaskeuze. Het steeds nieuwe stekken beginnen kan zeer succesvol zijn wanneer je op zoek gaat naar grote karpers. Je zoekt efficiënt naar grotere vissen in kortere tijd bestekken. Wij hopen u weer een klein stukje op weg geholpen met dit artikel. Veel succes, met welke voertechnieken u kiest of zelf bedenkt. Volgend artikel gaan we nog dieper in op de verschillende voertechnieken.

Groeten Ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *