Technische vooruitgang

Technische vooruitgang

Mei 2017, geschreven door Paul Breedveld   Dat er door technische vooruitgang veel in de karperwereld veranderd is een feit. Doordat fabrikanten elke keer opnieuw gebruik maken van de nieuwste materialen en ideeën, merken wij als gebruikers dat onze karperspullen steeds beter worden. Als een ervaren karpervisser in de jaren zeventig met beste spullen aan de waterkant zat, was het niet eenvoudig om verder uit de kant te vissen dan een meter of vijftig. In die tijd waren de gebruikte aassoorten, zoals aardappel mede verantwoordelijk voor dat er niet ver uitgeworpen kon worden.

Zachte aassoorten

In de jaren zeventig werd met zachte aassoorten gevist, daardoor waren hengels, molens en lijnen niet geschikt om op grote afstand te vissen. Knap frustrerend was het wel, actieve vis zien op een meter of zeventig uit de kant, maar er gewoon weg niet kunnen vissen door de tekortkomingen van materiaal en techniek. Vissen op een afstand van zeventig meter is in 2017 niet bijzonder meer en deze afstand wordt zelfs door onervaren karpervisser gehaald. Anders wordt het als het over afstanden van honderd meter of meer gaat. Maakt men de juiste keuze van het materiaal en heeft men de techniek onder controle, dan is het mogelijk om de honderd meter te passeren. Wat wel erg misleidend is dat hengelbouwers altijd hun hengels opgeven met een geworpen afstand zonder een van aas voorzien onderlijnsysteem. Als karpervisser heb je een bepaalde voorkeur voor een eindsysteem en dat eindsysteem is niet altijd de beste keuze voor een verre worp.

TKBoilies

Doordat er altijd maar wat gegokt en overdreven wordt over de geworpen afstand, kwam het idee bij TKBoilies om deze geworpen afstanden eens echt te gaan meten. Het bleek al snel dat er genoeg interesse was om een dag afstand werpen te organiseren. Het vinden van een goede locatie was niet moeilijk, de strandkant van de Surfplas in Krimpen aan den IJssel. Op zaterdag 18 maart bij aankomst eerst de afstanden uitgezet met ballonen, op een afstand van 80 tot 130 meter. Tussen de 80 en 130 meter om de 10 meter een ballon. Als je bij de startplaats staat en dan kijkt naar de verste ballon die op 130 meter ligt, besef je dat er sinds de jaren zeventig in het lange afstand karpervissen veel veranderd is. De richting waarin we zouden gaan werpen was richting het westen en er stond op 18 maart een stevige noordwesten windkracht 4 à 5 BF. Het is niet makkelijk om met een tegenwind rechts van voren je systeem gecontroleerd over de beruchte 100 meter te werpen. Iedereen was vrij in keuze van hengel, molen, lood en lijn, maar er moest wel geworpen worden met een van aas voorzien eindsysteem.

Helikoptersysteem 

Door de meeste karpervissers werd gebruik gemaakt van een helikoptersysteem met een 18 mm popup. Er waren verschillende merken hengels meegenomen. Deze hengels verschilde in lengte, testcurve, leeftijd, materiaal en uitvoering. Ook de molens waren verschillend, maar waren allemaal type big pitt. De volgende hengel, molen, lijn en lood combinatie’s zijn gebruikt bij de worpen. 

Naam:Victor van Diemen
Hengel:Reactive Duty medium – 12 ft – 2.25lbs
Molen:Shimano big Baitrunner LC
Lijn:0.35 mm mono
Systeem:Safety lead clip
Lood:50 gram
Voorslag:Nee
Verste worp:70 meter
Naam:Ton Krijgsman
Hengel:Kevin Nash Intity – 12 ft – 3.5lbs
Molen:Shimano xt-a lc m
Lijn:0.34 mm mono
Systeem:Helicopter system
Lood:106 gram
Voorslag:Nee
Verste worp:120 meter
Naam:Peter Koning
Hengel:Century focal system – 13 ft – 3.5lbs
Molen:Shimano xt-a lc m
Lijn:0.30 mm mono
Systeem:Helicopter system
Lood:106 gram
Voorslag:Ja
Verste worp:120 meter
Naam:Jeroen van den Berg
Hengel:Free Spirit – 12 ft – 3.25lbs
Molen:Shimano Ultegra C14 xtb
Lijn:0.18 mm braid markerlijn korda
Systeem:Helicopter system
Voorslag:Ja
Lood:106 gram
Verste worp:130 meter
Naam:Wilfred de Jongste
Hengel:Berkley – 12 ft – 2.75lbs
Molen:Vortex big pitt
Lijn:0.35 mm mono
Systeem:Safety lead clip
Voorslag:Nee
Lood:70 gram
Verste worp:95 meter
Naam:Rolf Schouten
Hengel:Berkley – 12ft – 2.75lbs
Molen:Vortex big pitt
Lijn:0.35 mm mono
Systeem:Safety lead clip
Voorslag:Nee
Lood:70 gram
Verste worp:80 meter
Naam:Paul Breedveld
Hengel:RH dream maker – 13 ft – 3.5lbs
Molen:Fox FS 12000
Lijn:0.38 mm mono fox camo
Systeem:Helicopter system
Voorslag:Ja
Lood:120 gram
Verste worp:110 meter
Naam:Gerrit Lagerwaard
Hengel:Match hengel Daiwa Infinety – 13ft
Molen:Shimano Stradic 3000 m
Lijn:0.08 mm braid
Systeem:Helicopter system
Voorslag:Nee
Lood:40 gram
Verste worp:75 meter

Honderd meter grens

Wat er duidelijk naar voren komt na een dag werpen tijdens ongunstige omstandigheden, is dat de magische grens van honderd meter geen enkel probleem meer is met de nieuwe generatie karpermaterialen. Ook is goed te zien dat de zwaardere hengels beter presteren en er maar weinig verschil is tussen de onderlinge merken hengels. Wat wel een groot verschil maakt is de lijn keuze, zo blijkt dat met de Korda markerlijn overtuigt de verste afstand is geworpen. Dat deze lijn op een kwalitatieve hengel en molen zit speelt zeker mee, maar de lijn gaat ongelofelijk soepel van de spoel en levert zeker 10 extra meter op. Ook zal het per persoon verschillen hoe ver het persoon met een combinatie werpt, maar omdat iedereen met zijn eigen materialen heeft geworpen, haalt een ieder daar het maximale uit.

Materialen en techniek

Na deze dag blijkt dat je voor worpen van meer dan 100 meter moet oefenen. Met de juiste materialen en techniek zijn er worpen mogelijk van meer dan 130 meter. Dit komt door vooral door de hoge kwaliteit van de materialen. Het is nu mogelijk om op meer dan honderd meter te vissen, maar dan doet zich gelijk een ander probleem voor. Al je op meer dan 100 meter je aas hebt geworpen, hoe krijg je dan je voer op de gewenste plek? Op de TKBoilies werpdag is er aan het eind van de dag ook met verschillende spodhengels en verschillend spombs gegooid, dit is een mooi onderwerp voor een volgend stukje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *