TK’s Particles Tijgernoten

TK’s Particles Tijgernoten

Algemene informatie TK’s Particles Tijgernoten.

De knolcyperus (Cyperus esculentus), ook wel aardamandel genoemd, is een vaste plant die behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De plant wordt beschouwd als een hardnekkig onkruid in de teelt van aardappels en maïs en de gladiolenteelt. De knolcyperus vermeerdert zichzelf hoofdzakelijk vegetatief. De plant komt voor in Eurazië en komt oorspronkelijk uit de warmere gebieden. De knolletjes werden al geteeld in de Nijlvallei door de Oude Egyptenaren. De Arabieren brachten de knolcyperus in de achtste eeuw mee naar Spanje, van waaruit het zich verder over Europa verspreidde.

De plant wordt 30-80 cm hoog en heeft lange slanke wortelstokken en ongeveer 1 cm grote knolletjes. De stengel is scherp driekantig. De langwerpige bladeren zijn 0,4-1 cm breed. De knolcyperus bloeit in Nederland van juli tot oktober. De kafjes zijn strokleurig tot geelbruin. Er wordt weinig of helemaal geen zaad gevormd. Door de hardheid van het aas is het een bijna uitsluitend karper aas gebleken. Op veel wateren heeft de tijgernoot bewezen dressuur te kunnen doorbreken. Een voorn of winde zal een fatsoenlijke maat tijgernoot niet eens op kunnen nemen. Waardoor zij dit aas laten liggen.

TK's Tijgernoten

Mijn eigen ervaringen met tijgernoten leert me dat ik daarop alleen brasem vang zodra ik de noten heb laten slijmen.
De knolletjes worden in Zuid-Europa gegeten, maar ook wel in Nederland tussen pasen en pinksteren. De smaak doet denken aan hazelnoten of amandelen. In Nederland wordt een knolletje een aardamandel genoemd, in Frankrijk ‘Amandes de terre’ en in Spanje ‘Chufa’ (uitspraak tshúfa). De knolletjes bevatten circa 25% vet, 30% zetmeel en 7% eiwit.
Het vet bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur en linolzuur. Verder komt vitamine H (biotine) en rutine, een flavonoïde, naast vele mineralen voor. Ook worden de knolletjes gebruikt voor de karpervisserij, de tijgernoot.

In de regio Valencia wordt in het gebied “l’Horta Nord” knolcyperus geteeld. Hier wordt van de knolletjes de drank Horchata gemaakt. In maart en april worden de knolletjes gepoot en van oktober tot december geoogst. Tijgernoten zijn gedroogd als je ze koopt in de winkel. Er kan dan niet direct mee gevist worden, daarvoor zullen ze eerst geweekt en gekookt moeten worden. Hiervoor zijn veel verschillende manieren. Om te beginnen heb je een (grote) pan water nodig, hierin zitten de tijgernoten die onder water staan.
Let er op dat er iets meer water inzit dan dat je denkt dat nodig is zodat de tijgernoten goed kunnen weken.

Tijgernoten bereiden.

Een van de meest gebruikte interessante aassoorten voor de karpervisserij is de tijgernoot. Dit ‘knolletje’ heeft een enorme vangkracht en is zowel instant in te zetten als op een voerstek. Een goede tijgernoot is knapperig en vol van smaak, iets wat de karper duidelijk waardeert. Wanneer je zelf een droge en een bereide tijgernoot opeet merk je dat er een hele interessante smaak aan deze tijgernoten zit. Wanneer je tijgernoten koopt in een (bulk)verpakking dan zijn ze gedroogd en niet klaar om mee te vissen. Er zijn twee opties om deze droge tijgernoten om te toveren naar het topaas zoals wij het kennen.

Weken en koken (grote voorkeur voor deze bereiding).

De eerste methode is een combinatie tussen voorweken en koken. De tijgernoten zijn gedroogd en zullen door het weken veel vocht opnemen. De noot zet hierdoor flink uit en wordt beter verteerbaar. Houd voor het weken een minimale tijd aan van 48 uur. Na het weken dien je de tijgernoten gedurende 1 uur te koken zodat ze volledig volgezogen raken met vocht en uitzetten. Door het koken worden de tijgernoten ook een stuk attractiever en knapperiger.

Enkel koken ( niet aan te raden ).

De tweede methode is om de tijgernoten enkel te koken. Doordat het weekproces achterwege gelaten wordt is het noodzaak om de tijgernoten veel langer te koken (minimaal twee uur). Wanneer je de tijgernoten korter kookt dan zullen ze niet volledig uitzetten en blijft de noot moeilijk verteerbaar voor de karper. Kies je voor deze optie, bedenk je dan wel dat het energieverbruik enorm zal toenemen. De noten zijn klaar als ze glad zijn en geen rimpels meer vertonen. Het is belangrijk om de tijgernoten lang genoeg te koken. Na het koken laat je de tijgernoten afkoelen in het kookwater. Het is aan te raden om dit water niet om te spoelen want in het kookwater zitten vrijgekomen stoffen die later onderdeel worden van een gistingsproces.

Voorkoken

De derde methode is voorkoken, De weektijd die ik gebruik is 48 uur. Mocht je sneller tijgernoten nodig hebben dan kan je overwegen ze eerst 15 tot 30 minuten voor te koken en daarna weer af te laten koelen, dan hoef je ze daarna maar een nacht te weken. Na het weken dien je de tijgernoten te koken, eventueel kan je suiker toevoegen om het geheel zoeter te maken. De kooktijd die ik hanteer is 1 uur. De tijgernoten zijn hierna in principe klaar om te gebruiken.

Het eindproduct.

Na het koken kan je de tijgernoten nog laten slijmen. Zeker als je ook suiker toevoegt worden ze nog interessanter voor karpers. Eventueel kan je ook een flesje (donker) bruin bier toevoegen. Je hebt hiervoor een schone emmer nodig waarin je de tijgernoten onder water zet. Eventueel dus met een flesje (donker) bruin bier erbij. Hier kan je voldoende varianten verzinnen. Doe dit meteen na het koken zodat de tijgernoten nog zo heet mogelijk zijn.

Zorg ervoor dat je de tijgernoten niet met je handen aanraakt tijdens het slijmproces. De emmer moet dicht worden gedaan met een deksel. Dit slijmproces is erg temperatuurafhankelijk, eigenlijk geldt hoe warmer hoe beter. Onder de 20 graden werkt het slijmproces zeer traag. Het beste is dus om de emmer met deksel in de zon te zetten, bijvoorbeeld op het balkon. De tijgernoten gaan gisten, hierbij komen er natuurlijke suikers vrij.

Door het gisten gaat de deksel van de emmer bol staan. Als de deksel bol gaat staan dan zijn de tijgernoten dus goed op weg. De vloeistof moet troebel tot lichtbruin worden, anders zijn ze niet goed! U bewaard uw bereide tijgernoten in de vriezer, bij -18 °C. U kunt ook porties van bijvoorbeeld 1kg invriezen zodat u niet elke keer alles moet ontdooien om te kunnen vissen.

Groeten TKBoilies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *