Visie op aas 2

Visie op aas 2

Beste Karpervissers, 
Het is alweer een tijd geleden dat ik iets over aas geschreven heb, dus even een korte samenvatting. Kort gezegd kan je boilies aanpassen aan de te bevissen omstandigheden, veel beter dan bijvoorbeeld partikels. 

De soortelijke massa, kleur, geur, smaak, model en grote van boilies kan gemakkelijk aangepast worden. In mijn vorige verhaal gaf ik al aan dat het gebruik van een juiste hoeveelheid garnalenmeel de soortelijke massa van je aas enorm beïnvloed. Garnalenmeel en krillmeel doen dit enorm goed, maar er zijn natuurlijk veel meer ingrediënten die dit doen. Als de droge mix bestaat uit veel lichte ingrediënten, dan zal het uiteindelijke resultaat als gevolg ook licht zijn. Helaas kan je niet zomaar een greep doen uit allemaal lichte ingrediënten en dan er een goede boilie mix uit toveren. Over het mixen wilde ik het verder niet hebben, ik ga verder over boilies en hoe verschillend ze kunnen zijn. 

Volgende stap is het kleuren van je aas. Hier zijn zoveel verschillende theorieën en ervaringen over dat ik me op glad ijs begeef als ik hier een passende theorie voor heb. Ik ga hier dan ook mijn ervaringen en gedachten over delen. Persoonlijk denk ik dat het kleuren van je aas een zeer belangrijk punt is. Meestal krijg ik de opmerkingen: “en ‘s nachts dan?” en “als het water zo troebel is dat het op soep lijkt?” Dit zijn goede argumenten lijkt mij, maar we vissen toch ook als het licht is. 

Natuurlijk, water als soep waar je nog geen 1 cm ver kan kijken, dan zal de kleur misschien minder belangrijk zijn. Maar het water is niet altijd troebel en de nachten kunnen ook licht zijn. Ik heb het zelf gecontroleerd, met een witte pop up op een vieze zand bodem.  Dit was best raar om je aas ‘s nacht zo goed te zien. Wanneer het aas afwijk van de kleur van de te bevissen bodem, dan was vanuit de boot het aas wel tot een meter goed te zien. Een karper, die onderwater goed zicht heeft, dit moet dit aas dan toch ook zien. De karper heeft voor het vinden van zijn voedsel geen felle kleuren nodig, anders vingen we met donker aas in een donkere nacht niets in een troebele sloot. Hierop is een duidelijk antwoord, we vangen ze wel. Het kleuren van ons aas is dus geen prioriteit voor de karper om ons aas te vinden. 

Karpers azen met al hun zintuigen, we kunnen dus naast het ruiken en proeven van ons aas, het aas iets extra’s geven. Dit is gebruik maken van kleuren, afwijkende kleuren. Ik merkte tijdens het vissen op kleine vissen, dat kleine vissen meer visueel azen dan de grotere exemplaren. Dit betekent niet dat de grotere exemplaren niet visueel zouden azen, maar voor een test, zijn kleintjes beter. 

Om te testen hoe goed ze visueel kunnen azen heb ik een voerplek gemaakt van blikmaïs en een meter naast de voerplek een pop-up montage met een geurloze en smaakloze foam neergelegd. Het water waarin ik viste had een zicht van dertig centimeter en dit op ongeveer een 80 cm diep. Twee hengels, één met gele foam en één met zwarte foam. Na ongeveer vijf beten op geel en niet een op zwart was het voor mij duidelijk. Toch wilde ik nog even controleren of mijn test wel goed was. Nog een keer terug, deze keer met gekleurde maïs. Ik heb de maïs met een zwarte kleurstof bewerkt, en het resultaat was een vieze zwarte kleur. De kleur was wel goed voor de te bevissen bodem, want de maïs was niet te zien. De geur en de smaak (eigenschappen) van de maïs waren er natuurlijk wel. De zwarte geurloze en smaakloze foam is niet genomen, de gele geurloze en smaakloze foam werd zonder argwaan genomen. Dit kwam denk ik omdat ze de geur en smaak van de maïs vonden, maar de maïs niet goed konden zien. Hierdoor werden ze nog feller op het pakken van het gele stukje foam. 

Het is dus zeker dat karpers visueel azen. Karpervissers gebruiken vaak voeraas en haakaas van dezelfde kleur. Sinds de fluo pop-up in de handel te verkrijgen is, zijn er vissers die met een felle witte snowman presentatie vissen, maar meestal is het gewoon een aasje uit de grote zak. Hier is een groot voordeel uit te halen, net even anders dan je collega vissers. 

Het werkt goed om gewoon een afwijkende kleur gebruiken. Wanneer je zelf je aas maakt, dan is makkelijk om de mix hetzelfde houden en er dan wat afwijkende kleuren bij te draaien. Dit gaat niet makkelijk met vismelen, maar met lichte vismelen kan je het voeraas donkerder maken en je haakaas gewoon houden.  Omgekeerd werkt soms nog beter, donker visaas en licht voeraas. Dit is een goede combinatie op dressuur water. 

Zelf vis ik graag met een pop-up montage, maar dan een zwarte of blauwe pop-up op een voerplek van witte en gele boilies. Het mixen van verschillende kleuren boilies is ook een manier die niet veel gebruikt wordt. Donker voer aas met daarop een roze haakaas doet het ook geweldig. Als je alles hebt geprobeerd en iedereen in je omgeving ook, blijkt dat het vissen met een voeraas en haakaas van dezelfde kleur soms weer een opleving geeft. Maar als kleuren het niet meer doen, dan kunnen we weer een stap verder gaan in de wereld van de boilie samenstellingen. Daar wil ik het de volgende keer weer over hebben. Kleur ze. 

Paul Breedveld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *