Visvakantie mei 2013

Visvakantie mei 2013

Beste lezers, 

Vervolg mei 2013 Mei 2013 TKBoilies

Belofte maakt schuld, hier deel  twee van de visvakantie in het buitenland, Vervolg mei 2013. Samen met me vismaat hebben we een keuze gemaakt, welk water  willen we bevissen tijdens deze trip.
Gezien de tijdstip van het jaar konden we er vanuit gaan de er al volop warme dagen in Frankrijk achter de rug lagen, op het moment dat wij onze hengels aan het water zouden plaatsen.
Echter niets is minder waar gezien dit afgelopen voorjaar, maar goed, de voorbereiding zijn gemaakt en hopende toch op voldoende opwarming van het water op de ondiepe gedeeltes van de la moselle nabij Metz.

Gezien het type water ”fors stromende rivier” hebben we onze materialen weten aan te passen, lichte hengels konden thuisblijven, tevens de kleine maat boilies, 24 mm hadden onze voorkeur. Achteraf spijt maar dit later. Green teardrops de favoriet van mijn vismaat en Purple cystal  kregen de voorkeur en werden een week vooruit aan de trip gedraaid, 50 kilo 24 mm ballen.

Hengelkeuze voor deze trip 13′ 3,5lbs GARBOLINO en ieder drie hengels gezien de beschikbare ruimte op de ondiepe stekken. Twee Zodiac boten mee, dit om de vissen te kunnen halen mocht dit nodig zijn. Alle materialen zwaar, dit zal ook onze valkuil worden van deze vistrip.

Vervolg mei 2013 Stek Mei 2013 TKBoilies

Gezien het voorjaar en de karperkoorts onder vele, hebben we toch besloten dag eerder te gaan rijden om onze karper vrienden met dezelfde gedachten voor te zijn. Woensdag op donderdag nacht zal vismaat Henk bij me zijn met een bus, deze we mochten lenen van zijn werknemer, lekker veel ruimte dus. Busje vol, vrouw en kind een zoen en rijden maar. Van vrouw lief een thermoskan koffie en verse broodje mee gekregen voor onderweg en de stemming zat er goed in.
We wisten zeker als we konden zitten op de stekken die we voor ogen hadden de we goeie kansen maakten op mooie vissen. Na een uur of 6 te hebben gereden en de koffie meester hebben gemaakt, kwamen we op de locatie aan waar we wilde vissen.
Gezien het tijdstip “ 5 uur s’morgens “ zouden we als eerste de materialen op de stekken brengen, hierna zal Henk de vergunningen op halen, deze zeker niet onbelangrijk zijn in Frankrijk gezien de controles.

Maar tevergeefs de eerste stek waar we de meeste hoop op hadden gevestigd zaten 8 Duitsers net binnen gekomen, lekker dan, als we een uur eerder weg waren gegaan hadden we op deze stekken kunnen zitten. Met de moet in de schoenen op naar de volgende stek, hier eigenlijk weer het zelfde verhaal. Hier zaten diverse fransen al enige dagen te vissen.Bij de derde stek, die we voornemens hadden, kwamen de bomen nog te snel voorbij, dit vanuit de hevige nog aanwezige stroming.

Vervolg mei 2013 Stek Mei 2013 TKBoilies 2

De weersvooruitzichten gaf ook niet veel goed aan, de komende dagen veel regen, dat deze stek onvisbaar maakte. En nu dan. Wachten op tot de openingstijd van een hengelsportwinkel waar we de vergunningen moesten kopen voor dit gebied. Gezien we nog wat uurtje over hadden voor we de vergunning konden kopen,  zijn we toch maar bij wat plaatselijk putje gaan kijken deze uiteraard ook op de vergunning bevis baar waren. Een kleine 20min verder stonden we aan het water, dit een water oppervlakte bestrijkt van een 8 hectaren. Geen karper vissers te zien ? raar?

Henk heeft hier wel eerder gevist en wist te vertellen dat er toch een mooi bestand aan karpers op dit water zit, dit in me achterhoofd houdend,  dat alle wateren rond Metz behoorlijk intensief zijn bevist .Het ligt immers op een 600 km afstand  voor de meeste karper vissers is  dit een reden om in een weekend even de grens over te  knallen.

Maar ja, 24 mm boilies, zware stokken, materiaal alleen voor de rivier?. We besluiten toch eerst de vergunning op te halen en onderweg naar de hengelsportzaak een beslissing te nemen wat we gingen doen. We hakken de knop door en we gaan op die put vissen, we kopen vergunning en nog wat kleine haken in de hengelsportzaak, veel keuze is er niet. Terug aan de put, zijn er toch ineens  een paar karper vissers herrezen, dit maakt de keuze de we hadden nog iets moeilijker. Henk geef de voorkeur aan een stek waar hij in het verleden ook  gezeten heeft, ik mag deze stek bevissen van hem hij gaat een 100 meter verderop zitten.

Vervolg mei 2013 Stek Mei 2013 TKBoilies 3

Uitladen maar, Zodiac kan binnen blijven gezien hierop een verbod staat. Om de stek te kunnen bevissen moet er eerst  wat ruimte gemaakt worden voor ik de hengels aan het water kan krijgen, die tevens 3 meter lager ligt als het niveau waar je tent op staat.
Na een uur of drie je best doen is dit het resultaat en kunnen we de hengelopstelling eindelijk plaatsen. Henk is ondertussen ook klaar met het realiseren van zijn stek dit ons de gelegenheid geeft tot een boterhammetje, hier krijg je wel honger van.

Allereerst beginnen we met het zoeken naar enkele locaties waar ik het aas kan droppen, dit doormiddel van een voer boot met visvinder en een marker/ pijlhengel. Links van ons ligt er een strook  op een diepte van 1,6m1 mooi plateautje hierop gaan we een hengeldroppen.
Tweede hengel op een afstand van 60 meter dit op een plateautje van 2,5m1 diepte.

Verdere verloop van de bodem gaat direct door naar een meter of 12, dit gezien de temperatuur doet mij besluiten onder mijn eigen kant een stek te maken, dit met veel risico gezien de takken aan de rechterzijde, maar goed wie niet waagt die vangt niets…

Vervolg mei 2013 Ton Krijgsman Mei 2013 TK’s Green Teardrop

Eerst even voeren en dan nieuwe onderlijnen knopen voor deze in het water gaan. Alle hengels zijn gereed en het wachten is begonnen, ondertussen tijd voor een biertje. Eerste nacht met stilte, geen piep die ons uit onze slaap weet te halen. Volgende morgen worden de hengels voorzien van nieuwe boilies, Henk heeft zijn voorkeur. Ikzelf vis graag met meerder smaken hieruit hopende snel te kunnen zien welke voorkeuren onze karpers geeft aan het aas. Rond een uur of elf is de eerste melding een feit, Henk heeft zijn eerste vis. Een mooie schub van 14 kilo.

De rest van de dag blijft het stil, hengels worden voor het donker nog eens voorzien van vers aas. Gelukkig geen last van dwergmeervalletjes en kreeftjes. Deze nacht worden de beetverklikkers ook niet op de proef gesteld, gezien we tot maandag ochtend hebben laat ik de stekken ongeroerd en blijf ik vissen op de aangevoerde stekken. Alleen even het aas verversen, hierbij de onderlijnen nog iets ingekort. Henk heeft het ontbijt alweer klaar , witte boterhammen met spek en eieren en koffie.
De afgelopen nacht en deze aankomede dag is het verschrikkelijk gaan regen, dit het niet makkelijk maakt om bij de hengels te komen, spekglad de helling naar beneden.
“Dit zal normaal het einde geweest zijn op stek 3 aan de la moselle gezien de hoeveelheid stroming die dan vrij komt, maar wij zitten aan een put waar we drie meter hoger zitten als het waterniveau”.

Vervolg mei 2013 TK's Video Gallery

Hiermee ik mijn eerste aanbeet op mijn rechter hengel krijg en gezien de gladheid duurt het even wat langer voor ik tussen mijn hengels ligt te zwemmen, dit resulteert dat ik binnen paar seconden de vis weet te verspelen tussen de takken van de bomen.
Jammer, de eerste vis verspeeld, alles onder de bagger en natte voeten, lekker bezig. Na mezelf weer in een nieuw tenue te hebben gestoken knap ik de stek weer op zodat ik niet weer onderuit  kan gaan. Rond een uur op twaalf krijg ik een aanbeet, de vis heb moeite met het verplaatsen van het lood, dit resulteerde in een baby spiegel, mooi toch.
Uiteindelijk de hengels weer opnieuw ingevaren “met voer boot “ en kan het wachten weer beginnen. Enige tijd later staat de delkim weer in het rood, dit om de gierende lijn afname te verwerken. Uiteindelijk leverde dit een mooie spiegel van 14 kilo op.

De weersgesteldheid is veranderd, de eerste dagen hebben we kunnen genieten van een zuidwesten  wind met een lichte tot  zware bewolking. Komende dagen zal de weersverandering naar een noordenwind draaien en bijna geen wind en bewolking, dit geeft wel mooie plaatsje bij zonsondergang maar geen vis meer. Dit plaatje is aan de ander zijde van ons water, ondertussen een privé water geworden.

Vervolg mei 2013 Henk Bijsterbosch TKs Green Teardrop 3

Op maandag keren we huiswaarts, resultaat 4 runs en drie vissen geland, onvoldoende respons gezien de gedwongen situatie, we konden niet op de stekken vissen die we wilden. In deze totale sessie zijn er met de medevisser totaal  7 vissen afgekomen.
Hebben we het toch nog niet zo slecht gedaan t.o.v. de andere vissers in deze week.
Nog een stel Nederlanders hebben 3 vissen weten te scoren en een Fransman wist op de stek van Henk nog een vis te verschalken.

In deze omstandigheden hadden 10 tot 14 mm boilies veel efficiënter geweest, dit zeker gezien de dwergmeerval nog niet actief waren, in een later tijdstip van het jaar kan dit toch wel een plaag op je boilies zijn.

Lichtere hengels en dunnere lijnen op een dressuurwater komen meestal beter tot zijn recht dit zal de presentatie met betrekking tot de vangsten alleen maar verhogen. Kleinere haken met dunne onderlijnen leveren over het algemeen meer vis op.

Volgende keer zal die voorbereiding het zelfde blijven, hopende dat je plannen wel uitkomen en je ingestelde gedachten en materiaal tot zijn recht komen en vele mooie karpers opleveren.

Groetjes, Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *