Introductie

Introductie

Beste Karpervissers, 

Mijn naam is Paul Breedveld, 51 jaar, getrouwd en woon op een binnenvaartschip in Krimpen aan den IJssel. Vanaf dat ik kon lopen, wilde ik vissen. Op mijn vijftiende kwam ik in contact met Leon Hoogendijk en dus met karpervissen. Dit was de complete omkeer in mijn manier van vissen, karpers wilde ik gaan vangen. Op vele manieren probeerden wij deze vissen te verleiden. Dat dit niet zo makkelijk was als de foto’s ons deden geloven, ontdekten wij ook. Alle systemen uit die tijd, veel aassoorten zijn de revue gepasseerd. Vreselijk wat er allemaal het water in ging, ook financieel. Gewoon een supermarkt inlopen en met een stalen gezicht twee karen vol kattenvoedsel in blik kopen. Dit alleen omdat Rinie Groothuis er een positief artikel over had geschreven in een visblad. Het was misschien niet de periode waarin er veel gevangen werd, maar geloof me dit was leerzaam. 

Toen kwamen de boilies en eigenlijk de hele verandering op het vissen van toen. Drie jaar lang ben ik gesponsord door een aasleverancier/hengelsportzaak. In die periode heb ik gevist met readymades en kant-en-klare mixen. Met dit aas had ik het gevoel dat ik minder goed zat te vissen dan met mijn zelfgemaakt aas. Door mijn sponsoring stond ik op beurzen en viste ik regelmatig in het buitenland. Hierdoor ontmoette ik vissers die ook dit aas gebruikten en hun resultaten leken veel op die van mij. Het is gewoon nog steeds ontzettend moeilijk om een goed aas op de markt te vinden. Ze zijn er zeker wel, maar ik gaf toch weer de voorkeur aan het draaien van mijn eigen aas. 

In de jaren tachtig ontmoette ik Ton Krijgsman aan de waterkant. Met hem deelde ik de passie voor het zelf maken van karperaas. Een maand of negen geleden ben ik benaderd door Ton (TKboilies) met de vraag of ik wilde helpen met het ontwikkelen en uittesten van aassoorten die afwijken van de huidige commerciële aassoorten. Ik ben toen gelijk gaan vissen met een aantal testmixen die we zelf draaiden. Na een lastige opstartfase, doordat het aas niet voldeed aan de verwachtingen, merkten we dat er niet zo veel veranderd was. Verse goede ingrediënten op de juiste manier gecombineerd levert vis op. Goed aas is afhankelijk van meerdere factoren. 

Je hebt verteerbaarheid, massa, zichtbaarheid, vorm, witvisbestendigheid, smaak en nog vele andere factoren. Te veel om op te noemen. Goed aas hoeft niet lange tijd in het te bevissen water gedompeld te worden, voordat het aas gebruikt kan worden in dat viswater. Deze aanpassing van het aas geeft aan dat het dus niet voldoet. Het blijft lastig, maar sommige samenstellingen springen er op veel punten positief uit. Via deze introductie wil ik graag mijn ideeën en ervaringen over aas delen. Dit met als doel informatie uit te wisselen. Want als ze je aas niet willen eten, ga je ze ook niet vangen. Hoe mooi je nieuwe molens of onderlijn ook zijn. 

Paul Breedveld

One Reply to “Introductie”

  1. helemaal met je eens inmiddels heb ik een goede boilie resept dat goed vangt fijn deeg de rollerplank blijft mooi schoon zonder the plakken aleen zijn ze prijzig mijn boilie zitten op 8euro per kg vorige week 15karpers gevangenop een dag vissen van gemiddelt 5kg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *